Zeilen in Nederland: ontdek de prachtige natuur op een unieke manier

In een land dat bekent staat om de veelvuldige aanwezigheid van water, de bestiering van de dijken die de inwoners tegen natte voeten moet beschermen en zelfs de drooglegging van grote wateroppervlakten om zo nieuwe woonmogelijkheden te creëren, is het natuurlijk niet zo gek dat we dol zijn op watersport. Wanneer je namelijk opgroeit met ontzettend veel water om je heen dan kun je er natuurlijk maar beter gebruik van maken. Niet voor niets is de zeilsport in Nederland razend populair en zijn er vele prachtige wateren die je kunt bevaren. Er valt genoeg te zien en te beleven op de Nederlandse wateren en de zeilboot bied je de uitgelezen mogelijkheid om alles in een korte tijd in je op te nemen. Kun je zelf niet wachten tot je het water op mag en kunt genieten van de frisse, Nederlandse wind door je haren? Lees dan onderstaande paragrafen even zodat je zeker weet dat je up to date bent over de regels, de gebruiken en mogelijkheden.

De zeilsport in Nederland

Nederland is niet voor niets ontzettend populair onder zeilers: er is maar liefst 4400 kilometer aan vaarroutes te vinden. Om die reden hebben veel Nederlanders, en dan met name de Nederlanders die vlakbij het water wonen, een eigen boot. In sommige gebieden van Nederland is het namelijk gemakkelijker om met de boot je een weg te banen tussen de huizen en landschappen dan om te voet of met de fiets of auto te gaan. In totaal zijn er een half miljoen booteigenaren in Nederland. Als je dat omrekent betekent dat 1 op de 32 mensen een eigen boot heeft. Ben je zelf ook enthousiast geworden en wil je graag het water op? Dan raden we je graag een aantal zeilroutes aan en geven we je wat tips mee zodat het een heerlijk ontspannen vaartochtje wordt. De belangrijkste plekken om te varen in Nederland is de Friese zee, het Plassengebied, de Westerschelde, de Waddenzee, de Noordzee, het IJsselmeer en de Maasplassen.

Praktische informatie over zeilgebieden in Nederland

Wil je graag meer te weten komen over varen in Nederland? Vergeet dan zeker niet de wateralmanak erop na te slaan. Hierin staat alles over de mooiste vaarroutes in Nederland, lees je over openingstijden van bruggen en informatie over havens waar je aan wilt leggen. Zo heb je alle informatie die je nodig hebt bij de hand en weet je zeker dat je goed op de hoogte bent tijdens je tocht. Vind je het niet handig om met een boek in de weer te gaan? Dan kun je ook de app downloaden waarop je alle vaarroutes kunt vinden. Wel zo handig en overzichtelijk. Maar hoe weet je nu of je zelf een boot mag besturen? Dat is eenvoudig, daar zijn in Nederland duidelijke regels over opgesteld. Boten die onder de 15 meter lang zijn en maximaal 20 kilometer per uur gaan mogen bestuurd worden door iemand zonder vaarbewijs. Wil je een boot besturen die langer is dan 15 meter en die sneller gaat? Dan heb je een vaarbewijs nodig. Er zijn vier verschillende vaarbewijzen in Nederland. Deze vaarbewijzen onderscheiden de mogelijkheid om te mogen varen in verschillende lengtes van boten en voor verschillende doeleinden. Een kleinvaarbewijs is over het algemeen genoeg voor pleziervaarten op relatief kleine boten.

Een zeiltrip boeken

Ben je inmiddels helemaal enthousiast geworden over varen op de Nederlandse wateren? Dan wordt het hoog tijd om een zeiltrip te boeken. Ideaal wanneer je zelf geen vaarbewijs hebt maar wel graag wil genieten van het Nederlandse landschap vanaf het water. Een ideale manier om heerlijk te ontspannen en alles even helemaal los te laten. Treedt in de voetsporen van de grote Hollandse kapiteins die de woeste wateren bevoeren. Er zijn vele zeilscholen in Nederland die zeilvakanties aanbieden voor mensen met allerlei vaarniveaus. Kies voor een prachtige en avontuurlijke zeiltocht over de Noordzee of kies juist voor een ontspannen tocht door de binnenwateren van Nederland. Hoe dan ook je zult je ogen uitkijken. Tijdens je toch doe je verschillende havens aan en leg je aan bij verschillende steden in Nederland. Zo ontdek je bijvoorbeeld Zeeland of ontdek je de Waddeneilanden in Friesland. Of breng een bezoekje aan de bijzondere Deltawerken en verbaas je over de vindingrijkheid van de Nederlanders die deze constructies bouwden. Hoe dan ook een zeilvakantie belooft een heel avontuur te worden waar je zeker geen spijt van gaat krijgen.