Vogels spotten in Nederland

De laatste jaren is het spotten van vogels in Nederland steeds populairder geworden. Steeds meer mensen trekken erop uit met hun camera of verrekijker in een poging om de meest zeldzame soorten in het vizier te krijgen. Dat kan te maken hebben met het feit dat het een ideale hobby is om wat meer tijd buiten door te brengen of omdat er de laatste jaren een aantal zeldzame soorten in Nederland zijn gespot. Dit trekt ook de aandacht van de buitenlandse vogelspotters waardoor er de laatste jaren steeds meer van dit soort toeristen richting Nederland zijn getrokken. Dat is ook niet zo gek, want er is genoeg moois te zien in ons prachtige landschap. Ben je zelf ook een fervent vogelliefhebber en lijkt het je wel wat om te zien wat Nederland allemaal te bieden heeft op dit gebied? Lees dan gauw verder. We leggen je namelijk graag uit welke vogelsoorten allemaal voorkomen in Nederland, wat je kunt verwachten en waar je moet zijn om deze prachtvogels voor de lens te krijgen.

Welke vogelsoorten komen voor in Nederland?

In Nederland komen in totaal maar liefst 470 verschillende vogelsoorten voor. Kortom: er is genoeg te zien voor de vogelliefhebber. Het is niet zo gek dat er zoveel vogels te vinden zijn in ons kleine kikkerlandje. Doordat we maar liefst 800 kilometer kustlijn hebben en ook in het binnenland genoeg water te vinden is, zijn vogels dol op ons land. Daarnaast ligt Nederland ook nog eens midden op een aantal migratieroutes waardoor er vele vogelsoorten ons land passeren. Omdat er de laatste jaren steeds meer vogelspotters in Nederland zijn en er steeds meer buitenlandse toeristen naar Nederland trekken om deze soorten te vinden, zijn er voldoende voorzieningen aangelegd om het deze fanatiekelingen zo comfortabel mogelijk te maken. Om die reden zijn er voldoende schuilplaatsen en uitkijktorens voor vogelliefhebbers waar zij zich verdekt op kunnen stellen in afwachting op een speciale vogelsoort.

Een hechte gemeenschap

Aangezien het een populaire sport is in Nederland zal je ongetwijfeld tijdens je ontdekkingsreis een aantal andere vogelspotters tegenkomen die je met liefde en plezier voorzien van een aantal goede tips. Ze vormen namelijk een hechte community die elkaar maar graag op de hoogte houden wanneer er ergens een zeldzame vogel is gezien. Daar komen vervolgens een hoop spotters op af maar vergeleken met buitenlandse begrippen is het nog tamelijk rustig in de buurt van zo’n zeldzaam exemplaar. Probeer dus voorafgaand aan je trip in contact te komen met een aantal vogelspotters in Nederland zodat zij je de beste tips kunnen geven. Hierdoor kun je het allermeeste uit je trip halen en de meest prachtige vogels aan je fotocollectie toevoegen.

De beste plekken om vogels te spotten

Natuurlijk is het ontzettend belangrijk om op de juiste plaats te staan wanneer je vogels wilt spotten. In Nederland heb je tal van geschikte plekken waar de kans het grootste is dat je een prachtig exemplaar zult zien. Een van de beste plekken om vogels te spotten in Nederland is de Delta. Hier komen verschillende rivieren samen en zijn er een aantal dammen aangelegd om het landschap te beschermen. Zoveel water dat bijeen komt zorgt ervoor dat veel vogels zich hier ontzettend thuis voelen. Hier kun je een hoop ganzen spotten en het is een uitstekende plek om te zien hoe migrerende vogels over Nederland naar andere landen trekken. Hierdoor heb je de mogelijkheid om unieke vogelsoorten te zien die onderweg zijn naar een volgende bestemming.

Andere plekken in Nederland waar het goed vogels kijken is

Nog zo’n geweldige locatie zijn de Lapelaarplassen. Deze plassen vind je in Flevoland in de buurt van Lelystad. Hier kun je verschillende vogelsoorten ontdekken zoals bijvoorbeeld de zwarte zwaan, de buizerd, de roodhalsgans, de tjiftjaf, de keep, de waterral, echte boomkruipers, het nonnetje, de glanskop, de grauwe gans, de kolgans, de rotgans en rietgans, de sperwer en de grote zaagbek. Kortom: hier kijk je je ogen uit. Ten slotte raden we je aan om, wanneer je in Nederland bent, zeker een bezoek te brengen aan de Oostvaardersplassen. Niet alleen omdat ze prachtig zijn en een mooi beeld geven van de Nederlandse natuur, maar ook omdat hier talrijke bijzondere vogels te zien zijn. Vooral in de lente en in de zomer zijn hier ontzettend veel vogels te herkennen. Zoals bijvoorbeeld de bijzondere blauwborst, de snor, de platalea, de grote zilverreiger, de bittern, de zwarte stern en ga zo maar door. Meer dan genoeg te zien dus.