Vissen in Nederland

Aangezien we in Nederland over zoveel water beschikken is het niet zo raar dat er allerlei watersporten ontzettend populair zijn in Nederland. Een voorbeeld hiervan is de vissport. Met de talrijke meren en rivieren zijn er ontzettend veel mogelijkheden om deze sport te beoefenen. Niet voor niets is deze sport zo ontzettend populair in Nederland. Lijkt het je wel wat om te beginnen met vissen en wil je er graag meer over weten? Dan leggen we je graag een aantal zaken uit en willen we je attenderen op het feit dat er regels zijn waar je je als visser aan moet houden. Dit om ervoor te zorgen dat je geen boetes krijgt. Daarnaast heb je op sommige plekken een vergunning nodig om te mogen vissen en dit kan verschillen per provincie en gemeente. Zaak is het dus goed geïnformeerd te zijn en weet waar je aan begint. Ten slotte zetten we graag een aantal mooie visplekjes in Nederland op een rij waar het prachtig vissen is. Door deze plekken te bezoeken kun je niet alleen optimaal genieten van deze prachtige sport, je ziet ook nog eens de mooiste landschappen van Nederland. Een win-winsituatie als je het ons vraagt.

Het Nederlandse regelement voor de vissport

In Nederland is er een overkoepelende organisatie die alle regelementen waarborgt en de vissers informeert en in de gaten houdt. Deze organisatie, de Sportvisserij Nederland genaamd, vergeeft vergunningen en zorgt ervoor dat alles in goede banen geleid wordt. In Nederland is het namelijk een VISpas te hebben wanneer je wilt gaan vissen op de wateren. Deze pas, die het formaat heeft van een bankpas, geeft je als visser bepaalde rechten en stelt je in staat te mogen vissen op bepaalde plassen en wateren. De rechten die de pas je ontleent zijn afhankelijk van het type pas dat je hebt. Je hebt een standaard pas waarmee je de mogelijkheid hebt om met twee hengels te vissen en alle standaard soorten aas te gebruiken. Ben je onder de vijftien jaar? Dan mag je zonder VISpas vissen op bepaalde wateren wanneer je begeleid wordt door een ervaren visser met een pas. Mocht je als minderjarige toch met twee hengels willen vissen dan moet je een JeugdVISpas aanvragen. Ben je wel meerderjarig maar ben je geen lid van een visclub of vereniging? Dan kun je de KleineVISpas aanvragen. Dit stelt je in staat om met een hengel te vissen in een beperkt aantal wateren. Eigenaren van een VISpas moeten altijd een boekje bij hebben waarin aangemerkt staat op welke wateren zij mogen vissen en op welke niet.

Welk aas mag gebruikt worden?

Ook wat betreft de aas die je mag gebruiken als visser zijn afspraken gemaakt door de overheid. Dit zodat de veiligheid en de gezondheid van de vissen gewaarborgd blijft en er geen vervuiling van het water plaatsvindt. In Nederland is het volgende aas toegestaan: brood, aardappel, deeg, kaas, mais, zaden, wormen, garnalen, insecten, larven en imitatie-aas met een maximale grootte van 25 millimeter. Heb je alles op orde en ben je in het bezit van een VISpas? Dan ben je er helemaal klaar voor om een vistripje te plannen. Tijdens de zomer is het daarnaast toegestaan om van 1 juni tot 31 augustus gedurende de nacht te vissen. Deze unieke ervaring is iets wat je als vissers ooit een keer meegemaakt moet hebben. Lijkt je het leuk dit een keer te proberen? Informeer dan van tevoren goed waar je wel en waar je niet mag nachtvissen. Op het IJsselmeer is het bijvoorbeeld nooit toegestaan om te nachtvissen. Zorg dat je daar van tevoren goed van op de hoogte bent.

De mooiste visplekjes van Nederland

Nu je eenmaal op de hoogte bent van alle regels en je weet welke pas je nodig hebt om te kunnen gaan vissen, is het tijd om aan de slag te gaan. Om ervoor te zorgen dat jij optimaal kunt genieten zetten we de allermooiste visplekjes voor je op een rijtje. Zeker een aanrader om deze eens een keer uit te proberen. In Enschede vind je een mooie vijver waar het prima vissen is. Hier geniet je heerlijk in alle rust van de natuur en kun je vissen naar voorn, brasem, baars en karper. Het is een gewild plekje dus er zijn veel vissers te vinden. Gelukkig is het een erg groot wateroppervlak waardoor er genoeg plek is voor iedereen. Vis je juist liever aan een kanaal dan aan een meer? Dan zit je goed aan het Twentekanaal. Hier worden niet voor niets vaak wedstrijden georganiseerd. Het is hier hartstikke goed vissen. Hier vis je naar voorn, brasem, karper, pos en baars.