Ontdek de prachtige, veelzijdige duingebieden van Nederland

Wie denkt dat het Nederlandse landschap voornamelijk bestaat uit koeien in een vlak weiland, uitgestrekte bosgebieden en vooral weer water heeft het mis. Nederland heeft zoveel meer te bieden dan je misschien zou denken. De veelzijdige Nederlandse natuur ontdekt je in de vele nationale parken die ons land rijk is. Ben je benieuwd naar wat het Nederlandse landschap te bieden heeft en wil je binnenkort een bezoek brengen aan een van de duingebieden in Nederland? We zetten alle duingebieden voor je op een rijtje.

Nationaal park de Duinen van Texel

Zin om even flink uit te waaien en je te vergapen aan de veelzijdigheid van de Nederlandse natuur? Dan zit je goed in nationaal park de Duinen van Texel. Dit nationaal park bestaat uit het westelijke deel van Texel dat loopt van het zuidelijke gedeelte van Texel bij De Hors tot de vuurtoren in het noorden. Tijdens een wandeling door dit gebied kun je verschillende soorten landschappen onderscheiden van natte duinen, droge duinen, heidevelden, kwelders en bossen. Doordat het landschap in het nationaal park de Duinen van Texel zo gevarieerd is, zijn er ontzettend veel verschillende soorten dieren te vinden.

Wat is er te doen in het park?

Leuk is het om tijdens een bezoek aan dit nationaal park op excursie te gaan met een boswachter zodat je samen op zoek kunt gaan naar lepelaars, meeuwen en roofvogels en bijzondere planten kunt leren herkennen. Naast wandelen kun je in dit nationaal park ook mountainbiken, hardlopen, paardrijden, picknicken en fotograferen. Er is meer dan genoeg te doen waardoor je je er gemakkelijk een hele dag kunt vermaken. Ben je een echte avonturier? Ga dan op pad met een speciale GPS-route en vind je eigen weg door het unieke landschap. Moe van het wandelen? Strijk dan neer bij een van de zogeheten gastheren van het nationaal park waar je een heerlijk broodje kunt eten of zelfs kunt overnachten. Hierdoor hoef je niet alles in een dag te ontdekken en kun je rustig de tijd nemen om het gebied te leren kennen.

De Loonse en Drunense Duinen

Het landschap van de Loonse en de Drunense Duinen is zo uniek dat het bijna on-Nederlands aandoet. Het wordt niet voor niets door sommigen de Sahara van Nederland genoemd. Dit duingebied bestaat namelijk voor een groot gedeelte uit stuifzand waardoor de golvende zandheuvels je inderdaad het gevoel geven in een of andere woestijn te staan. Niets is minder waar, het park bevindt zich gewoon in Nederland. Hier kun je even heerlijk uitwaaien en het gevoel opdoen alsof je op vakantie bent.

Op ontdekkingsreis in het park

Niet zo’n wandelaar? Dan heb je ook de mogelijkheid te fietsen door het landschap, te mountainbiken over de heuvels of paard te rijden. Nadat je het landschap volledig hebt ontdekt kun je heerlijk op adem komen bij een van de vele horecagelegenheden die het park rijk is. Zo wordt het een ontzettend gezellig dagje uit. Doordat de paden die door het landschap slingeren verhard zijn, kun je er met de fiets, rolstoel of kinderwagen eenvoudig doorheen. Ben je juist een enorme dierenliefhebber? Wijk dan ook eens af van de gebaande paden en ga met je verrekijker op zoek naar bijzondere vogels en insecten. Met een beetje geluk spot je misschien zelfs wel een aantal reeën in het gebied. Kortom: in dit unieke landschap is een hele hoop te doen en kun je je vergapen aan al het moois dat het te bieden heeft. Om ervoor te zorgen dat we met z’n allen nog velen jaren van dit unieke landschap kunnen genieten doet Natuurmonumenten er alles aan om het in topconditie te houden.

Nationaal park Zuid – Kennemerland

Het gigantische nationaal park Zuid – Kennemerland vind je in Noord-Holland en loopt van Zandvoort tot IJmuiden. Aan de linkerkant van het park vind je het Noordzeestrand en verder landinwaarts vind je duingebieden en landgoederen en bijzondere dieren en planten. Niet voor niets is dit gebied erg populair onder wandelaars en fietsers. Door het gebied lopen namelijk een aantal verharde paden waardoor je eenvoudig het landschap doorkruist met bijvoorbeeld de fiets of de mountainbike. Avonturiers die het landschap echt willen kennen gaan juist van de gebaande paden af en ontdekken echt wat het gebied allemaal te bieden heeft. Om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met dit prachtige gebied zijn er een heleboel activiteiten die worden georganiseerd voor zowel kinderen als volwassenen. Denk aan speurtochten, markten en rondleidingen zodat iedereen erachter komt hoe mooi de Nederlandse natuur wel niet kan zijn. In het gebied is daarnaast zelfs een gezellig strandje waar je heerlijk kunt zwemmen. Ben je juist benieuwd naar de geschiedenis van het landschap en wil je zoveel mogelijk leren over de flora en fauna? Maak dan gebruik van de verwonderd duin app. Deze download je eenvoudig op je telefoon waarna je verschillende verhalen kunt beluisteren terwijl je door het landschap loopt.