Mooie rivieren en meren in Nederland

De Nederlandse natuur is prachtig. Hoe meer je je erin onderdompelt, hoe meer je verbaasd wordt door de schoonheid ervan. Onze natuur is iets waar we als land trots op mogen zijn en iets dat we moeten koesteren. Gelukkig wordt op vele plekken in Nederland de natuur beschermd en wordt ervoor gezorgd dat we nog heel lang van dit unieke landschap kunnen genieten. Hoog tijd om hier als Nederlanders een optimaal van genieten. Een bezoek aan een mooie natuurgebieden vormt een ideaal dagje uit voor zowel jong en oud. Het is niet alleen heerlijk om een frisse neus te halen en je te vergapen aan de natuur, je leert er ook nog eens een hoop van. Een belangrijk onderdeel van het Nederlandse landschap is natuurlijk het water. We hebben er meer dan genoeg van en doen ons best om alle stromingen in goede banen te leiden zodat we geen natte voeten krijgen. Dit zorgt voor de prachtige combinatie van water en landschap waar we in Nederland bekend om staan. Lijkt het je wel wat om binnenkort een bezoek te brengen aan Nederlandse meren of rivieren? We zetten ze allemaal voor je op een rij.

Nederlandse rivieren die het bezoeken waard zijn

We hebben rivieren genoeg hier in Nederland. Niet zo gek ook aangezien rivieren ons helpen al het water dat het land instroomt in goede banen naar de zee te leiden. Al dat water zorgt voor een zeer divers landschap waar een hele hoop verschillende dieren op af komen. Tijdens een bezoekje aan de rivieren die Nederland rijk is, kun je dus enorm veel verschillende flora en fauna ontdekken. Vervolgens zorgen al die rivieren die uitmonden in de Noordzee er weer voor dat er in de Noordzee een rijke diversiteit aan leven is.

De belangrijkste Nederlandse rivieren

De belangrijkste rivieren van Nederland zijn de Rijn en de Maas. Deze grote rivieren vertakken wanneer ze Nederland instromen vervolgens weer in kleinere rivieren. Zo vertakt de Rijn in de IJssel, de Waal en de Nederrijn/de Lek. De rivier de IJssel mondt uiteindelijk uit op het IJsselmeer. De Waal gaat weer een andere kant op en stroomt via Nijmegen en Zaltbommel verder waar deze rivier zich ondertussen opsplitst in de Boven en de Nieuwe Merwede. En dan hebben we enkel nog de belangrijkste rivieren opgesomd. De rivieren mondden zich soms uit in kleinere stromingen die uiteindelijk vrijwel allemaal uitmonden in de Noordzee. Het stromende water zorgt ervoor dat de bedding van de rivier wordt uitgesleten waardoor rivieren door de jaren heen nogal kunnen veranderen. Zo kunnen ze door de stroming dieper worden of juist ondieper, of bijvoorbeeld gaan meanderen of gaan verliggen. Om ervoor te zorgen dat het Nederlandse waterlandschap optimaal functioneert en ons de mogelijkheid geeft er vredig naast te wonen, is de overheid het hele jaar door druk bezig met onderhoud aan de rivieren. Hierdoor kunnen wij optimaal blijven genieten van het prachtige Nederlandse landschap.

Alle meren in Nederland

Naast een hele hoop rivieren zijn er ook een groot aantal meren te vinden in Nederland. Bij deze meren is het heerlijk recreëren en kun je optimaal genieten van het Nederlandse landschap en de dieren die leven rondom het water. Wordt het binnenkort ontzettend lekker weer en kun je niet wachten om de Nederlandse meren te ontdekken? We zetten graag een aantal prachtige Nederlandse meren voor je op een rijtje die zeker een bezoekje waard zijn. De grootste meren in Nederland zijn het Eemmeer, het Gooimeer, het Grevelingenmeer, het IJsselmeer, het Markermeer, het Ketelmeer, het Lauwersmeer, het Naardermeer, het Slotermeer, het Veersemeer, het Veluwemeer en het Zuidladermeer. Kortom: genoeg meren waar je een bezoekje aan kunt brengen. Rondom de meren in Nederland leven er bijzondere dieren en groeien er prachtige planten waardoor er rondom de meren genoeg te doen en te zien is. Maar ook in het water leven talrijke vissen. De Nederlandse meren worden daarom ook fanatiek bezocht door visfanaten die maar wat graag de meest bijzondere vissen aan hun hengel rijgen. Huur een bootje en ontdek de Nederlandse meren vanaf het water. Heerlijk op zonnige dagen waardoor je de mogelijkheid krijgt het landschap nog beter te leren kennen. Zorg echter voordat je een bezoek brengt aan een meer dat je goed weet wat de regels zijn rondom dat gebied. Niet in alle meren is het toegestaan om te zwemmen en ook niet bij alle meren mag gevist worden of is er een speciale pas nodig om te mogen vissen. Zorg dus dat je goed voorbereid op weg gaat en dat je weet wat er in het gebied allemaal te doen is.