Grotten bezoeken in Nederland

Ben jij het type dat graag op ontdekkingstocht gaat en de geschiedenis induikt om erachter te komen wat er duizenden jaren geleden allemaal in een bepaalde regio gebeurde? Dan kunnen we met vreugde vermelden dat je je in Nederland uitermate goed zult vermaken. Hier vind je namelijk een hele hoop grotten en ondergrondse constructies waar je uren doorheen kunt dwalen. Ga samen met een gids op pad en ontdek het ijzig koude gangenstelsel dat soms tot diep in de aarde doorloopt. Luister naar de verhalen die aan deze gangenstelsel ten grondslag liggen en bereid je voor om overdonderd te worden. Om ervoor te zorgen dat je niet een van deze prachtige grotten mist, zetten we ze hieronder allemaal voor je op een rijtje.

Waar kun je in Nederland grotten vinden?

In Nederland zijn niet ontzettend veel grotten te vinden zoals in andere landen dat het geval is. Grotten zijn iets anders dan mijnen en groeven. Hierover ontstaat namelijk nogal eens verwarring. Mijnen en groeven zijn namelijk ondergrondse gangenstelsels die op een kunstmatige manier zijn ontstaan, oftewel door mensen vervaardigd. In Nederland vind je zowel grotten als deze door de mensaangelegde gangenstelsels. De meeste ervan zijn te vinden in Limburg. De bekendste groeven in Nederland zijn de Limburgse mergelgroeven. Dit gangenstelsel bestaat uit maar liefst 250 verschillende gangen in Zuid-Limburg. Het is kunstmatig ontstaan, wat betekent dat op deze plek door mensen krijtgesteente en kalksteen werd verzameld. Hierdoor ontstonden er grote, ondergrondse gangenstelsels. In totaal zijn de gangen samen wel zo’n 150 kilometer lang. Andere bekende ondergrondse gangenstelsels in Nederland zijn de gangen in de Zonneberg in Sint-Pietersberg vlakbij Maastricht. En het gangenstelsel in de Jezuïetenberg in de Cannerberg ook vlakbij Maastricht. Breng wanneer je in de buurt van Maastricht bent zeker een bezoekje aan deze grotten. In de grotten in de Sint-Pietersberg kun je namelijk een rondleiding krijgen door een ervaren gids die je met liefde en plezier alles vertelt over deze prachtige creaties. Binnen in de groeve vind je prachtige schilderingen en tekeningen die verwijzen naar het werk dat uitgevoerd werd in de grot en de fossielen die werden gevonden in de diepe aarde. Door de gigantische gangenstelsels loop je kilometers onder dorpen en steden door en krijg je een indruk van de werkomstandigheden van de medewerkers in de groeve.

De grootste groeve van Nederland

Ten slotte vind je in de buurt van de gemeente Valkenburg de fluweelgrot, de gemeentegrot en de Sibbergroeve. De Sibbergroeve is de grootste ondergrondse groeve van Nederland. Zeker een bezoekje waard dus. Hier wordt tot op de dag van vandaag namelijk nog steeds kalksteen gewonnen. De fluweelgrot is een geliefde excursie onder toeristen aangezien je hier niet alleen de grot in kunt, maar ook de omliggende ruïnes kunt bezoeken. Hierdoor krijg je echt even het gevoel dat je een indruk krijgt van het leven van een aantal eeuwen geleden. Bezoek de grot vervolgens met een ervaren gids die je graag vertelt over de geschiedenis van de grot en de schatten die erin verborgen liggen. Je zult er ongetwijfeld je ogen uitkijken en je verbazen over het verhaal dat ten grondslag ligt aan deze indrukwekkende locatie. Het ideale uitje wanneer je er met de familie op uit wilt.