Fietsen in Nederland: de mooiste routes en tochten

Nederland is een fietsland. Dat is niet zo gek ook aangezien ons vlakke land zich prima leent voor lange fietstochten. Geen berg op en berg af hier in Nederland en daarom is fietsen een waar genot in ons kikkerlandje. Jaarlijks trekken dan ook vele Nederlanders en toeristen erop uit om het prachtige landschap vanaf de fiets te verkennen. Er lopen vele routes door Nederland waardoor je de mooiste gebieden kunt ontdekken. Aangezien in Nederland dorpen en steden vrij dicht op elkaar liggen zijn de afstanden goed te overbruggen met de fiets. Tijdens een vakantie in Nederland is het daarom ook zeker aan te raden om de fiets mee te nemen of er eentje te huren. Wel moet je dan goed weten wat de regels zijn in het verkeer en waar je op moet letten. Dat leggen we je graag uit in de paragraaf hieronder. Ben je goed geïnformeerd over alle regels dan wordt het tijd een route uit te stippelen. Om het je een stuk gemakkelijker te maken zetten we de mooiste fietsroutes van Nederland op een rij. Dan hoef je alleen nog maar op de fiets te stappen en te gaan. Waar wacht je nog op?

Regels waar fietsers zich aan moeten houden

In Nederland zijn er ontzettend veel fietsers. Vrijwel iedere inwoner van Nederland is in het bezit van een fiets en we fietsen met z’n allen flink wat kilometers af. Dat betekent dat het soms erg druk kan zijn op de fietspaden. Vooral in steden is dit het geval. Wanneer je dit als toerist niet gewend bent, kan het soms spannend zijn om je een weg te banen tussen het drukke verkeer. Wanneer je echter op de hoogte bent van de regels en goed uitkijkt kan er weinig fout gaan. In Nederland zijn er speciale rijstroken voor fietsers zodat je niet tussen de auto’s hoeft te rijden. Dat geeft een veilig gevoel. Deze fietsstroken zijn over het algemeen rood gekleurd en worden aangeduid met een rond, blauw bord met een fiets erop afgebeeld. Je bent als fietser verplicht om dit fietspad te gebruiken wanneer er eentje aanwezig is. Het is dan dus niet toegestaan om je tussen de auto’s op de weg te begeven. Er zijn echter ook fietspaden die niet verplicht zijn. Deze worden aangeduid met een blauw, rechthoekig bord met daarop het woord fietspad afgebeeld. Als er geen enkel fietspad aanwezig is dan mogen de fietsers zich op de rijbaan tussen de auto’s begeven.

ANWB servicepunten voor fietsers

Voor fanatieke fietsers heeft de ANWB op verschillende plekken in Nederland servicepunten ingericht waar fietsers hun fiets zelf kunnen repareren wanneer zij schade ondervinden. Zo kun je er bijvoorbeeld een lekke band plakken of je elektrische fiets opladen. Wel zo handig wanneer je onderweg opeens pech ondervindt. Naast het fietsen op de verplichte fietspaden is het in Nederland ook verplicht om lichten op je fiets te hebben. Aan de voorkant van je fiets moet een wit licht gemonteerd zijn en aan de achterkant moet een rood licht te zien zijn. Zo weet je namelijk zeker dat je door auto’s gezien wordt wanneer je je ’s avonds of ’s nachts op de weg bevindt. Vervolgens mag je wanneer je gebruik maakt van de fiets niet meer dan 0.5 mg alcohol in je bloed hebben en is het niet verplicht om in Nederland een fietshelm te dragen.

De mooiste tochten door Nederland

Nu je helemaal op de hoogte bent van de regels en je je veilig in het Nederlandse verkeer kunt begeven is het zaak een mooie route uit te kiezen. In Nederland zijn er door de ANWB een aantal prachtige fietsroutes samengesteld die handig door middel van bordjes worden aangegeven langs het fietspad. Er zijn korte routes die geschikt zijn voor dagtripjes en er zijn lange routes die gemaakt zijn voor bijvoorbeeld mensen die op fietsvakantie gaan en een aantal dagen door het Nederlandse landschap willen fietsen. Een van de meest geliefde fietsroutes in Nederland is die langs de vuurtoren op Ameland. Deze route is 26 kilometer lang en is dus prima in een dag af te leggen. Je gaat met je fiets op de boot en rijdt vervolgens langs vele dorpjes en prachtige uitzichten. Ga tussendoor ergens lekker op het terras zitten en beklim de vuurtoren wanneer je erlangs komt. Nog zo’n prachtroute is de Bekendelleroute waarbij je van Aalten naar het Kloosterbos en het Dellebos fietst. Hierbij kom je langs weilanden en vergezichten en kleine, idyllische dorpjes. Geniet van de natuur gedurende de 33 kilometer lange tocht en wie weet spot je hier en daar een vogel of wild dier.