Duiken in Nederland: ideale plekken en mogelijkheden

Hoewel Nederland waarschijnlijk niet het eerste land is waar je aan denkt wanneer je aan ideale duikbestemmingen denkt, zijn er toch legio mogelijkheden om de prachtige onderwaterwereld te ontdekken in ons kikkerlandje. Er zijn een aantal indrukwekkende duikplekken die regelmatig door fanatieke duikers over het hoofd worden gezien waardoor ze ontzettend veel mislopen. Ten onrechte is rondom Nederland het idee ontstaan dat je er niet goed kunt duiken. Jammer, want niets is minder waar. Om ervoor te zorgen dat Nederland weer op de radar komt bij duikfanaten, zetten we graag een aantal prachtige plekken onder elkaar waar je je hart als duikliefhebber kunt ophalen. Wees voordat je begint met duiken wel goed op de hoogte van het regelement en houd goed de weersvoorspelling in de gaten zodat je veiligheid niet in het geding komt. Precies om die reden geven je wat tips over het plannen van je duiktrip zodat je de best mogelijke weersomstandigheden hebt en het meeste uit je trip kan halen.

Waar mag je duiken in Nederland?

In Nederland zal je onderwater niet snel stuiten op een prachtig, kleurrijk rif of exotische vissen die je op tropische duikbestemmingen wel tegenkomt. Desalniettemin is er genoeg te ontdekken onder het wateroppervlak, mits je bestand bent tegen een beetje kou en het troebele water van de Noordzee. Echter biedt niet alleen de Noordzee mogelijkheden tot duikexcursies, ook de vele rivieren en meren zijn ideale plekken voor een duik. Doordat er in Nederland veel dijken aangelegd zijn, zijn er verschillende locaties waar je erg rustig kunt duiken en niet veel last hebt van golven of een onrustige zee. Let wel, dit soort dammen zorgen voor ongewone stromingen waar je als duiker niet aan gewend kunt zijn. Ga dus altijd op pad met een ervaren instructeur wanneer je wilt gaan duiken in Nederland maar dit nog nooit eerder gedaan hebt. Hij of zij kan je goed instrueren over de mogelijke verschillen die je kunt ervaren in het Nederlandse water waardoor je niet onnodig in nood komt. Echter wanneer je goed op de hoogte bent van deze verschillen kan er vrij weinig gebeuren en kun je optimaal genieten van deze unieke wateren. Niet voor niets zijn Grevelingen en de Oosterschelde ontzettend populaire duikbestemmingen in Nederland. Oorspronkelijk kwamen deze wateren uit op de Noordzee, maar doordat deze wateren nu met de Oosterscheldekering en dammen worden afgesloten van de zee vormen zij een ideale plek voor duikers. Duikers hebben hier vaker al prachtige vissen gespot die ze in de Noordzee zelf nog niet zijn tegengekomen. Vooral in de lente valt hier onder water een heleboel moois te zien. Vergeet dus zeker niet een van deze twee bestemmingen aan te doen wanneer je je in Nederland bevindt.

Duiken naar wrakken

Nog zo’n parel van een duikplek zijn de Vinkeveense plassen waar je tot 55 meter diep kunt afdalen. De Vinkeveense plassen vormen vooral een ideale uitvalsbasis voor duikers in training. Hier zijn verschillende moeilijkheidsgraden te beoefenen waardoor je je technieken kunt perfectioneren en een hoop bij kunt leren. Ben je juist een ervaren duiker en helemaal klaar voor het echte werk? Dan raden we het aan naar de Noordzee te gaan en hier naar een van de vele wrakken te duiken die voor de kust op de bodem liggen. Langs de kust van de Noordzee zijn er een stuk of 10 000 te vinden, dus als duiker kun je je geluk niet op. Let op, het is belangrijk dat je een ervaren duiker bent wanneer je deze wrakken gaat bezoeken want de stromingen in de Noordzee zijn erg sterk en soms kan het lastig zijn om goed te zien door het troebele water. Maar mocht het je lukken om een van deze wrakken te bereiken dan wacht je wel een unieke ervaring. Deze wrakken worden namelijk niet bezocht door hordes fanatieke duikers waardoor er een grote kans bestaat dat je een van de enige bent die het wrak ooit gezien heeft.

Houd rekening met de kou als je gaat duiken in Nederland

Wanneer je tijdens het duiken in Nederland een dry suit draagt, is het in principe mogelijk om het hele jaar door te duiken. Echter zijn de temperaturen in Nederland niet altijd even optimaal waardoor je je wel moet voorbereiden op koude wateren. Hierdoor is het veel comfortabeler om in de zomermaanden te duiken in Nederland. Wanneer het een tijdje warm is geweest kan de temperatuur van het water in de zomer rond de 18 graden liggen. ’s Winters kan het daarentegen rond de 6 graden liggen, wat een heel stuk kouder is. Vooral de koude wind die door ons land raast kan het erg koud maken wanneer je uit het water komt.

Wat valt er te ontdekken onder het Nederlandse wateroppervlak?

Mocht je eenmaal de kou getrotseerd zijn en je in het water bevinden dan kun je je opmaken voor een rijk onderwaterleven. Vooral in Grevelingen en de Oosterschelde is er een hoop te zien. Zorg ervoor dat je in mei een duik neemt in de Oosterschelde. Dan verzamelen zich daar namelijk honderden inktvissen op zoek naar een geschikte partner. Dat levert spectaculaire taferelen op. Niet voor niets komen hier jaarlijks een hoop duikers op af. Naast deze inktvissen kun je in Grevelingen en de Oosterschelde ook kreeften, hermietkrabben, botten en zeepaardjes tegenkomen. Naast zeeleven zijn er ook een heleboel andere dingen die je kunt tegenkomen op de bodem van de Nederlandse wateren. Zoals eerder al omschreven liggen in de Noordzee een aantal wrakken op de bodem en ook in de Vinkeveense plassen kun je een aantal eigenaardigheden tegenkomen. Het schijnt dat hier op de bodem auto’s, fietsen en zelfs bussen liggen. Genoeg te zien dus.