De populairste stranden in Nederland om te recreëren, windsurfen en kitesurfen

Nederland wordt voor een groot gedeelte omgeven door de Noordzee. Hierdoor hebben we ontzettend veel havens en stranden waar het heerlijk recreëren is. Bijvoorbeeld in de zomer wanneer de temperaturen oplopen of juist ’s winters om eens lekker uit te waaien aan de kust. Hoewel het zonnige weer nogal eens op zich laat wachten, zijn we vrijwel altijd gegarandeerd van een stevige wind. Dat mag soms vervelend zijn voor zonaanbidders, het is erg gunstig voor windsurfers en kitesurfers. Hierdoor kunnen zij hun sport optimaal beoefenen. Zin om er binnenkort eens lekker op uit te trekken en de Nederlandse stranden te verkennen? We zetten de beste stranden voor je op een rijtje en leggen je uit waar je in Nederland het beste kunt wind- en kitesurfen.

De mooiste stranden van Nederland

Bovenaan de lijst van mooiste stranden van Nederland staan de Waddeneilanden. En dan met name het strand van Schiermonnikoog, Terschelling, Vlieland en Texel. Op Schiermonnikoog is het water erg ondiep waardoor je er heerlijk kunt zwemmen en surfers zich volledig uit kunnen leven op het water. Leg je handdoekje neer tussen de prachtige duinen en geniet van het uitzicht. Op Terschelling daarentegen vind je een dertig kilometer lang strand waardoor er genoeg ruimte is om te recreëren en vakantie te vieren. Niet voor niets is Terschelling een populaire vakantiebestemming. Ben je juist meer op zoek naar de rust? Dan is Vlieland een ideale bestemming voor jou. Hier kun je genieten van de prachtige natuur en de duinen die het strand omlijnen. Met een beetje geluk spot je nog een aantal zeehonden op het strand. Echte natuurliefhebbers kunnen op Vlieland flink hun hart ophalen bij de prachtige, robuuste natuur. Ten slotte kun je op de Waddeneilanden ook nog een prachtig strand vinden op Texel. Dit eiland is het grootste van alle Waddeneilanden en hier kun je daarom ook goed verzorgde stranden vinden waarbij strandwachten alles in de gaten houden. Aangezien het toch een eiland blijft, zal het hier een stuk minder druk zijn dan andere stranden in Nederland.

Stranden die ook een bezoek waard zijn

Vind je het ietwat te ver om naar de Waddeneilanden af te reizen? Ook aan het vasteland kun je in Nederland prachtige stranden vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van Bloemendaal aan zee? Hier vind je niet alleen een prachtig strand, maar ook een hele hoop gezellige cafés waar ’s avonds de leukste feestjes georganiseerd worden. Houd je wel van de gezelligheid die strandcafés met zich meebrengen? Dan zit je ook meer dan goed in Scheveningen. Daarnaast worden er in Scheveningen regelmatig evenementen georganiseerd waardoor er immer een gezellige sfeer hangt. Om deze reden kan het soms vrij druk zijn in Scheveningen. Iets rustigere stranden vind je in Noordwijk, Katwijk, Wassenaar, Zandvoort, Kijkduin en Domburg. Hier vind je zelfs op drukke dagen eenvoudig een plekje op het strand en geniet je in alle rust van de omgeving.

Windsurfen in Nederland

Ben jij niet zo van het zonnebaden op het strand en houd jij meer van actie? Dan zal je een hoop plezier halen uit windsurfen. Deze sport wordt in Nederland veelvuldig beoefend en dat heeft alles te maken met de hoeveelheid wind die er dagelijks over ons kikkerlandje raast. In Nederland kan het zelfs soms ooit te winderig zijn om goed te kunnen windsurfen. Ben je een windsurffanaat en wil je graag eens de Nederlandse wateren uitproberen? Dan raden we graag een aantal stranden aan waar je het beste deze sport kunt beoefenen. Uitermate geschikt zijn Hoek van Holland en Scheveningen. Dit omdat deze stranden vrij groot zijn, er immer veel wind staat en het geliefde plekken zijn voor watersporters. Vooral Scheveningen valt erg in trek. Let daarom wel op de drukte, wanneer er te veel mensen op het water zijn kan dit storend of zelfs gevaarlijk zijn. Hoek van Holland is over het algemeen een stukje rustiger waardoor het een ideale plek is om te windsurfen.

De beste stranden om te Kitesurfen in Nederland

Is windsurfen niet per se jouw ding maar word je laaiend enthousiast van kitesurfen? Ook dan kun je in Nederland prima je hart ophalen. Er zijn diverse kiteboardscholen te vinden langs de kusten in Nederland die allen zijn aangesloten bij de Nederlandse Kitesurf Vereniging. Deze vereniging brengt fanatiekelingen bijeen die samen ideeën uitwisselingen, zorgen voor meer veiligheid, samenkomen op leuke evenementen en advies geven over de weersomstandigheden in Nederland en wat voor invloed deze hebben op het surfen. Ben je dus enthousiast over deze sport sluit je dan zeker aan bij deze vereniging. Veel kitesurfers reizen af naar Zandvoort om daar hun trucs te laten zien. Hier zijn namelijk drie speciale gebieden aangewezen waar kitesurfers de sport mogen beoefenen. Ook Scheveningen doet het prima als locatie voor kitesurfers. Let echter wel op, in de zomer kan het hier erg druk zijn met badgasten en dan is het erg belangrijk dat je je aan de regels houdt om gevaar te voorkomen.