Bergen, heuvels en vulkanen in Nederland

Het Nederlandse landschap staat erom bekend vrij vlak te zijn. In ons kikkerlandje vind je geen indrukwekkende bergpartijen, torenhoge rotsen of exotische vulkanen. Toch is er in Nederland meer te ontdekken dan je denkt, vooral wanneer je weet waar je moet kijken. Want ja er bevindt zich wel degelijk een vulkaan in Nederland en wanneer je op de juiste plekken zoekt kun je ook een aantal indrukwekkende heuvels vinden. Om je wat meer kennis te laten maken met het diverse Nederlandse landschap leggen we je graag uit waar je deze heuvels kunt vinden en waar de vulkaan zich bevindt. Zo kom je er plots achter dat er ontzettend veel te zien en te ontdekken valt in ons kleine landje. Trek er eens op uit en ga op avontuur in Nederland. Je zult zien dat je meer zult ontdekken dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

Nederlandse heuvels en bergen

Hoge gebergtes zal je niet snel tegenkomen in Nederland, maar hier en daar zijn er toch een aantal heuvels te onderscheiden in ons vlakke landschap die zeker het noemen waard zijn. Neem bijvoorbeeld de Vaalserberg. Deze berg van 322 meter hoog bevindt zich in Limburg in de plaats Vaals, waar de berg uiteraard naar vernoemd is. De berg ligt nog net op Nederlands grondgebied want niet ver want de berg vandaan bevindt zich het drielandenpunt waar de grens van Nederland met die van Duitsland en België snijdt. Doordat de berg zo dicht bij het drielandenpunt ligt, wordt de berg vaak bezocht door toeristen en geïnteresseerden die het hoogste punt van Nederland maar wat graag willen ontdekken.

Ontdek heuvelachtig Nederland

Iets minder hoog maar daarom zeker niet minder mooi zijn de Eschberg en het Vijlenerbos waarbij de eerste de 310 en de tweede de 301 meter aantikt. Beide bergen bevinden zich in Limburg. Wie dus graag eens het heuvelachtige gedeelte van Nederland wil bekijken, vertrekt naar het zuiden van ons land. De Nederlandse heuvels tussen de 200 en de 300 meter bevinden zich namelijk ook allemaal in Limburg. In dit geval gaat het om de Camerig in Epen, de Eperheide in Eperheide, de Hulsberg in Huls, de Wilhelminaberg in Landgraaf, de Loorberg in Slenaken en de Vrouwenheide in Ubachsberg. Deze bergen bieden een prachtig parcours voor wandelaars en fietsers die graag een uitdaging zoeken en graag heuvelop fietsen of lopen. De meeste heuvels bevinden zich in een prachtig natuurlandschap waardoor ze zeker een bezoek waard zijn. Zo ontdek je het Nederlandse landschap opeens op een heel andere manier en zal je erachter komen dat het Nederlandsche landschap niet enkel zo vlak is als het misschien doet lijken.

Vulkanen in Nederland?

Ik hoor je denken: zijn er vulkanen in Nederland? Helaas niet, maar dat betekent niet dat die er nooit geweest zijn. De zuidwalvulkaan werd namelijk gevonden onder de Waddenzee en lijkt zo’n 160 miljoen jaar geleden te zijn uitgebarsten. Inmiddels zijn daar echter zoveel jaren overheen gegaan dat er grote lagen zand en stenen bovenop liggen en de vulkaan maar liefst twee kilometer diep in de aardkorst ligt. Desalniettemin zijn de temperaturen rondom dit gebied in de Waddenzee nog steeds hoger dan op andere plekken. Deze vulkaan werd gevonden toen er werd gezocht naar een gasbel in de Waddenzee. En een gasbel werd inderdaad gevonden maar onder die gasbel werd een vreemde vervorming waargenomen. Verder onderzoek wees uit dat er als het ware een berg zich twee kilometer onder de aardkorst bevond en boringen wezen uit dat het gesteente uit lava bestond. Een unieke vondst in het landschap van Nederland. Naast de zuidwalvulkaan zijn er geen vulkanen te vinden in Nederland. In het overzeese Caribisch Nederland zijn echter wel twee verschillende vulkanen te vinden. Zo heb je bijvoorbeeld de Mount Scenery, die voor het laatst in 1640 uitbarstte, die het hoogste punt vormt van Caribisch Nederland. Een andere vulkaan is The Quill, die 280 meter minder hoog is dan de Mount Scenery, en zich ook op Caribisch Nederland bevindt. De naam The Quill verwijst naar het Nederlandse woord ‘kuil’ waar de vulkaan naar vernoemd is door de vulkanische krater die zich in het midden van de vulkaan bevond. De laatste uitbarsting van deze vulkaan was in het jaar 250. Beide vulkanen zijn stratovulkanen.