Alle Nederlandse eilanden op een rij

Nederland wordt al sinds heugenis geteisterd door water. We bouwen duiken, graven nieuwe rivierbeddingen en leggen zelfs hele stukken zee droog om ervoor te zorgen dat we veilig kunnen wonen naast het water. Over de jaren heen zijn we hier ontzettend succesvol in geworden waardoor we vrijwel niet meer bang hoeven te zijn voor eventuele overstromingen en volop kunnen genieten van het water. Een bezoek aan Nederland is daarom ook niet compleet zonder een tochtje naar de Nederlandse Waddeneilanden. Benieuwd naar alle eilanden die Nederland rijk is? Hieronder maakten we een klein overzicht van alle Nederlandse eilanden en geven we je wat tips voor het bezoeken van deze pareltjes. Je zult zien dat Nederland een hoop moor eilanden heeft dan je misschien zou denken. Tijd om op ontdekkingstocht te gaan.

Een lijst van alle eilanden

In Nederland kun je op vijf verschillende plekken eilanden vinden. De een wat groter dan de ander, de een natuurlijk ontstaan terwijl de ander het gevolg is van drooglegging van bepaalde gebieden. De veelzijdigheid van de Nederlandse eilanden zorgt dat ze zeker een bezoek waard zijn. Bereid je voor op prachtige landschappen en het spotten van een hoop intrigerende diersoorten die hun thuis hebben gevonden op deze stukjes Nederland. We beginnen bij dat gedeelte van Nederland dat bekent staat om haar eilanden: Friesland. De Waddeneilanden zijn de bekendste eilanden van Nederland en dat is niet voor niets. Ze hebben een uniek landschap waardoor een hoop bezoekers naar deze eilanden worden getrokken. In het westen van Friesland vind je de eilanden Noorderhaaks, Texel, Vlieland, Richel, Terschelling, Griend, Ameland, Rif, Engelsmanplaat, Schiermonnikoog, Simonszand, Rottumerplaat, Rottumeroog en Zuinderduintjes.

Eilanden in de rest van Nederland

Hoewel dit al een hele hoop eilanden zijn, zijn we er daarmee nog lang niet. Want ook in Zuid-Holland zijn nog een aantal eilanden te vinden. In deze provincie vind je namelijk het eiland van Dordrecht, Goeree-Overflakkee, de Hoeksche Waard, IJsselmonde, Kaag en andere onbewoonde eilanden in de Kagerplassen, Rozenburg, Tiengemeten en Voorne-Putten. Vervolgens komen we aan bij Zeeland, een provincie waar de bewoners vredig leven tussen al het water dat de provincie instroomt. Hier vinden we de eilanden Neeltje-Jans, Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland, Sint Philipsland, Tholen, Walcheren en Zuid-Beveland. De laatste eilanden van Nederland bevinden zich in het IJsselmeer. Dit zijn de eilanden Flevoland ofwel de Flevopolder. Een bijzonder eiland aangezien het het grootste kunstmatig aangelegde eiland van de wereld is. Vervolgens vind je in het IJsselmeer het IJsseloog, Marken, Pampus, Vuurtoreneiland en De Kreupel. De gebieden Wieringen, Schokland en Urk zijn voormalige eilanden maar zijn inmiddels onderdeel van de polder.

De eilanden bezoeken

Ben je inmiddels enthousiast geworden over de Nederlandse eilanden en geïntrigeerd door haar unieke landschap en bewoners? Dan wordt het hoog tijd om eens een bezoek te brengen aan een van de Nederlandse eilanden. Met behulp van de lijst van eilanden die we in vorige paragraaf beschreven kun je bepalen welk eiland het dichtste bij jou in de buurt ligt. Wil je een echt unieke ervaring? Breng dan een bezoek aan de Waddeneilanden. Dan staat je een ontzettend leuke ervaring te wachten. Met een boot vaar je gemakkelijk vanaf het vasteland naar een van de Waddeneilanden. Slim is het om vooraf te bepalen wat je wilt gaan doen. Ben je een natuurliefhebber en wil je graag wadlopen? Of reis je met kinderen en wil je graag met een boot van eiland naar eiland varen? Het is allemaal mogelijk.

Waddenhoppen: een unieke excursie

Waddenhoppen is een ontzettend leuke bezigheid waarbij je in een dag of meerdere dagen alle vijf die Waddeneilanden kunt bezichtigen. Wanneer je de natuur van de Waddeneilanden juist wilt ontdekken dan doe je er goed aan om een excursie te boeken waarbij je met een expert over de eilanden gaat lopen en ontzettend veel leert over de omgeving en de natuur in deze omgeving. Trek wel je regenlaarzen aan want anders krijg je zonder twijfel natte voeten. Ben je juist niet zo van het ontdekken en wil je naar de Waddeneilanden toe om eens even helemaal tot rust te komen? Dat is een uitermate goed idee want nergens ben je zo afgescheiden van de buitenwereld dan op de Waddeneilanden. Tot rust komen kan hier dus als nergens anders. Op de eilanden zijn ontzettend veel hotels en appartementen te boeken. Bijvoorbeeld dicht aan het strand zodat je je dag kunt beginnen met uitwaaien aan de kust of bijvoorbeeld een hotel met een welnessafdeling. Zo weet je zeker dat je helemaal uitgerust terugkeert naar het vaste land.