Alle nationale parken van Nederland

Het zou kunnen dat je bij de Nederlandse natuur denkt aan onze wateren, het vlakke landschap en de koeien die je in het weiland ziet staan. Echter zijn er een hele hoop mensen die niet weten dat het Nederlandse landschap veel meer te bieden heeft. De grote diversiteit aan flora en fauna verzamelen zich in de twintig nationale parken van Nederland.

Nationaal park Schiermonnikoog

Geniet van de ongerepte natuur van Nederland in het nationaal park Schiermonnikoog. Hier geniet je van het ruisen van de wind over de duinen en van lange wandelingen over de wadden. Veel bezoekers reizen jaarlijks af naar dit prachtig stukje natuur aangezien je hier de veelzijdigheid van het Nederlandse landschap kunt ervaren. Hier loop je door de uitgestrekte graslanden, over de duinen, langs heldere meren en over de wadden. Kortom: er is ontzettend veel te doen en te zien in het nationaal park Schiermonnikoog.

Nationaal park Lauwersmeer

Het nationaal park Lauwersmeer is eigenlijk ontstaan in een poging om Nederland te beschermen tegen eventuele overstromingen en natte voeten. Om dat in het vervolg tegen te gaan werd een dam gebouwd die een stuk van de zee afscheidde. Hierdoor ontstond een uniek landschap waar tegenwoordig een grote diversiteit aan flora en fauna te vinden is. Vooral de vogels zijn hier goed vertegenwoordigd en daarom zijn er veel vogelliefhebbers die naar dit gebied trekken.

Nationaal park Duinen van Texel

Zin om even heerlijk uit te waaien? Dan zit je goed in het nationaal park Duinen van Texel. Hier vind je natte duinvaleien, uitgestrekte bossen, heidevelden en kwelders. Je hebt er zelf de mogelijkheid om een excursie te boeken bij de boswachter zodat je alles te weten kunt komen over dit unieke gebied. Spot de prachtige vogels en andere dieren die dit gebied rijk is en bekijk de Nederlandse natuur op een hele andere manier.

Nationaal park De Alde Feanen

Ben je binnenkort in de buurt van het prachtig Friese landschap? Ga dan zeker eens land het nationaal park de Alde Feanen. Dit laagveenmoeras biedt genoeg bekijks aangezien het bestaat uit zowel meren, moerasbossen, rietlanden en struwelen. Een ontzettend divers landschap dus waar je je prima een hele middag kan vermaken. Ook dierenliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen aangezien dit diverse landschap een verscheidenheid aan fauna aantrekt.

De Drentsche Aa

De Drentsche Aa is een uniek nationaal park. Het is namelijk niet een specifiek landschap, maar het is gesitueerd langs de beek de Drentsche Aa. Dit nationaal park focust zich op het prachtige landschap dat zich rond deze beek opgebouwd heeft. Deze beek baant zich eenvoudig een weg door het prachtige landschap.

Nationaal park Drents – Friese Wold

Het nationaal park Drents – Freise Wold is een uniek park op zich aangezien het een van de grootste parken van Nederland is. Hier kun je je dus optimaal een hele dag, of zelfs meerdere dagen vermaken. Het landschap is verder divers. Je vindt er uitgestrekte bossen, maar ook heideland, stuifzand en graslanden. Hierdoor wordt een wandeling door dit gebied niet gauw saai.

Nationaal park Dwingelderveld

Voor het mooiste uitzicht over het unieke landschap van Nederland ga je naar het nationaal park Dwingelderveld. Hier vind je namelijk een prachtige horizon aangezien het landschap bestaat uit verschillende soorten heidevelden en bosgebieden. Er bevinden zich verschillende fiets- en wandelpaden door het landschap waardoor je eenvoudig het prachtige gebied kunt ontdekken.

Nationaal park Weerribben – Wieden

De veelzijdigheid van Nederland en haar natuur zie je eenvoudig terug in het nationaal park de Weerribben – Wieden. Vrijwel ieder type landschap dat aanwezig is in Nederland vind je terug in dit park. Of het nu bos, grasland, rietlanden, moerasbos, open water of dichtgegroeid water betreft, in het nationaal park Weerribben – Wieden vind je het allemaal terug. Vervolgens zorgt het diverse landschap voor een uiteenlopende soort bewoners, van insecten tot reptielen en van zoogdieren tot vogels. Genoeg te zien hier.

Nationaal park Zuid – Kennemerland

Ben je een echte dierenliefhebber en zie je ze het liefst in hun natuurlijke omgeving? Breng dan eens een bezoek aan nationaal park Zuid – Kennemerland. Hier spot je namelijk veel verschillende vogelsoorten, reeën, herten, wilde paarden, shetlandpony’s en een verscheidenheid aan insecten. En ook de Europese bizon kun je tegenkomen tijdens een wandeling door dit prachtige gebied.

Nationaal park de Sallandse Heuvelrug

Wil je dat typische vakantiegevoel ervaren in een landschap dat niet lijkt op het Nederlandse landschap? Gek genoeg zit je dan helemaal goed in Nederland in het nationaal park de Sallandse Heuvelrug. Dit landschap doet namelijk ontzettend on-Nederlands aan. Hier vind je heuvelachtige heidevelden waar regelmatig zandverstuivingen plaatsvinden en die zijn omrand met uitgebreide bosgebieden.

Nationaal park de Hoge Veluwe

In het nationaal park de Hoge Veluwe kun je je niet alleen vergapen aan de prachtige natuur, de unieke bewoners zoals reeën en vossen en het uitgestrekte landschap, maar ook aan kunst en architectuur. In het park vind je namelijk bijvoorbeeld het Kröller – Müller museum. Er is dus genoeg te doen.

Nationaal park Veluwezoom

De echte wandelliefhebbers trekken naar het nationaal park de Veluwezoon. Door dit geweldige landschap lopen namelijk een aantal prachtige wandelpaden waar je als wandelliefhebber je hart kunt ophalen. Wandel door bosgebieden, heidevelden en pas op voor zandverstuivingen.

Nationaal park Utrechtse Heuvelrug

Beklim de hoogste zandrug van Utrecht in het nationaal park de Utrechtse Heuvelrug. Deze stuwwal bestaat uit bossen en heivelden en biedt voldoende mogelijkheid om er doorheen te fietsen of wandelen. Kom je onderweg misschien nog wel een kasteel of prachtig landgoed tegen. Verrassingen genoeg op de Utrechtse Heuvelrug.

Nationaal park De Biesbosch

Het nationaal park de Biesbosch staat bekend om haar prachtige wateren. Wanneer je dus een bezoek brengt aan dit gebied vergeet dan zeker niet om er een bootje te huren en het landschap te bekijken vanaf het water. De Biesbosch is namelijk het grootste zoetwatergetijdengebied van heel Europa. Hier vind je een on-Nederlands landschap waar veel vogels en waterdieren hun thuis hebben gevonden.

Nationaal park De Loonse en Drunense Duinen

De naam zegt eigenlijk al genoeg: in de Loonse en de Drunense duinen vind je vooral heel veel zand. De prachtige duinen doen ontzettend buitenlands aan waardoor het door sommigen weleens de Nederlandse Sahara wordt genoemd. Vergapen aan de natuur kun je je hier dus sowieso.

Nationaal park De Maasduinen

Het nationaal park de Maasduinen is niet alleen ontstaan doordat de natuur door de jaren heen zich heeft gevormd naar het Nederlandse landschap. Ook de mens heeft er hier een handje bij geholpen. Hierdoor ontstond er een rivierduinengordel waar je prima langs af kunt fietsen of wandelen. Geniet hier van de rust, de bijzondere planten en prachtige dieren.

Nationaal park de Oosterschelde

Een natter nationaal park dan de Oosterschelde ga je niet vinden in Nederland. Daarnaast is het ook nog eens het grootste nationaal park van Nederland. Wind en water vormden hier door de jaren heen het prachtige, diverse landschap. Leuk ook omdat door de eb en vloed werking het landschap er telkens anders uitziet.

Grenspark de Zoom – Kalmthoutse Heide

Dit is het enige nationale park dat we moeten delen met onze zuiderburen. Het nationaal park de Zoom – Kalmthoutse Heide ligt namelijk zowel in België als in Nederland en biedt bezoekers uitzicht op een divers landschap van bos, heide, duinen en vennen.

De Groote Peel

Ooit lag er een gigantisch hoogveenmoeras tussen Brabant en Limburg. De Groote Peel is het kleine stukje natuur dat daar nog van over is. Daarnaast is het ook bijzonder omdat dit gebied niet verstoord wordt door bijvoorbeeld snelwegen of andere infrastructuur. Hier kun je dus optimaal genieten van de rust en het moois dat het gebied te bieden heeft.

Nationaal park de Meinweg

Het nationaal park de Meinweg is opgebouwd uit allerlei terrassen waardoor het landschap een uniek uiterlijk krijgt. Het verschil in niveaus is namelijk gedurende tienduizenden jaren ontstaan. Hier geniet je van bossen, vennen, heide en beekdalen.